H ζωντανή μουσική και τα νανουρίσματα συμβάλλουν στη βελτίωση των ζωτικών ενδείξεων του μωρού ενώ παράλληλα ενισχύουν το δέσιμο μεταξύ γονέων και παιδιών. Ένας μελωδικός ήχος μπορεί να βοηθήσει τα βρέφη να διαχειριστούν την ανησυχία και την ανασφάλεια, θυμίζοντάς τους ότι κάτι οικείο είναι κοντά τους.

Τα νανουρίσματα και η μουσική, λοιπόν, δημιουργούν με μεγάλη επιτυχία την απαραίτητη συναισθηματική ατμόσφαιρα για έναν ήσυχο ύπνο. Σημαντικό αποτελεί και το γεγονός ότι βοηθάει τα μωρά να εκφραστούν, δεδομένου ότι ακόμα δεν ξέρουν να μιλάνε και να αναπτύσσουν επικοινωνιακές δεξιότητες.





Μία ιδιαίτερη ικανότητα του νανουρίσματος είναι η έκκριση της οξυτοκίνης, γνωστής και ως "ορμόνης της αγάπης". Μία ορμόνη που έχει άμεση σχέση με τις μαμάδες, καθώς ενεργοποιείται τόσο κατά τη διάρκεια του τοκετού, όσο και κατά τη διαδικασία του θηλασμού. Όταν λοιπόν, το νανούρισμα γίνεται με όρεξη και με συναίσθημα από τον γονιό, τη στιγμή εκείνη εκκρίνεται η οξυτοκίνη και ενισχύει το δέσιμο του γονιού με το μωρό.

Μήπως γνωρίζετε και νανουρίσματα ή τραγούδια σε άλλη γλώσσα από τη μητρική των μικρών σας; Εάν ναι, να τα τραγουδάτε στα μωρά σας, καθώς έτσι θα εξοικειωθούν με ξένες λέξεις. Άλλωστε, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, πέρα από τον βιωματικό, να έρθουν τα παιδιά σας σε επαφή με τις ξένες γλώσσες από νωρίς.

Αναζητήστε λοιπόν τραγούδια που θέλετε να λέτε στα παιδιά σας, μάθετέ τα και δώστε τον καλύτερό σας εαυτό!