Τα πρώτα βήματα του παιδιού είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο. Ωστόσο, δεν περπατάνε όλα τα παιδιά στην ίδια ηλικία. Κάποια κάνουν τα πρώτα τους βήματα ήδη από την ηλικία των εννέα μηνών και άλλα πιο μετά στην ηλικία των 18 μηνών. Και οι δύο περιπτώσεις θεωρούνται φυσιολογικές.

Συμβαίνει συχνά όμως, κάποιο παιδί να αργήσει να περπατήσει και οι ανησυχίες των γονιών αυξάνονται, ειδικότερα όταν υπάρχει κάποιο παιδί στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, το οποίο έχει περπατήσει από πιο νωρίς. Συχνά ακούγονται οι ερωτήσεις "Δεν έχει περπατήσει ακόμη;", "Πότε θα περπατήσει;", τις οποίες οι γονείς θα πρέπει να αγνοήσουν και να "απαγορέψουν", καθώς μεγαλώνουν οι ανησυχίες τους και μπορεί να οδηγηθούν σε βιαστικές κινήσεις, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.




Εάν το παιδί σας έχει ξεκινήσει να είναι πιο κινητικό μέσα στο σπίτι, έχει αρχίσει να στηρίζεται σε έπιπλα και να σηκώνεται ή να σηκώνει το κεφάλι του και να το κρατάει όρθιο, τότε αυτές είναι κάποιες ενδείξεις ότι θα περπατήσει σύντομα, Εάν όμως, δεν σας έχει δώσει τέτοια σημάδια, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να του δώσετε ώθηση. Οι γονείς είναι σημαντικό να παρέχουν ερεθίσματα για κίνηση στα μικρά τους, καθώς κι έναν κατάλληλο παιδικό χώρο για να κινηθούν.


Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που ένα μωρό δεν έχει περπατήσει μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, όπως η κληρονομικότητα, η προσωπικότητά του, καθώς κι ένα θέμα υγείας. Η συμβουλή μας όμως, είναι προτού ανησυχήσετε και προβείτε σε βιαστικές πράξεις, να δώσετε τον χρόνο που πρέπει στα μωρά σας και μετά την ηλικία των 18 μηνών να κρίνετε και να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.