Η καλύτερη εποχή για τα παιδιά, κι όχι μόνο, πλησιάζει.

Το καλοκαίρι θ' αρχίσει να μας "χτυπάει" την πόρτα και σίγουρα τα παιδιά είναι τα πρώτα που περιμένουν με τόση χαρά να το καλωσορίσουν!

Η σχολική περίοδος τελειώνει και ξεκινά η ξεγνοιασιά και η ανεμελιά, όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό για εμάς τους γονείς, καθώς τα άγχη μας μεγαλώνουν. Πόσο εύκολο είναι να συνδυάσουμε τις τόσες ελεύθερες ώρες των παιδιών μας και παράλληλα να διατηρήσουμε και το πρόγραμμά μας;

Κάπου εκεί έρχεται στο μυαλό μας η κατασκήνωση και το κατά πόσο νιώθουμε την ασφάλεια να αφήσουμε τα παιδιά μας μόνα τους για κάποιο χρονικό διάστημα.

Γενικώς, το ενδιαφέρον για την κατασκήνωση δεν εμφανίζεται σε όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο, σε κάποια, έχοντας μεγαλύτερα αδέρφια, ξαδέρφια και τα λοιπά, ξεκινά αυτή η επιθυμία από πιο μικρή ηλικία, ενώ σε άλλα εκδηλώνεται αργότερα ή και καθόλου. Οφείλουμε λοιπόν, να αναφέρουμε πως το περιβάλλον της κατασκήνωσης μπορεί να επιφέρει αρκετά θετικά στα παιδιά μας, αρκεί φυσικά, να επιθυμεί και το ίδιο το παιδί να δοκιμάσει να πάει κατασκήνωση.




Μια κατασκήνωση αποτελεί έναν εποικοδομητικό χώρο, στον οποίο συνδυάζεται μάθηση, διασκέδαση, παιχνίδι και αρκετές άλλες δραστηριότητες. Στην κατασκήνωση τα παιδιά ε΄χουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν καθημερινά με υπαίθριες δραστηριότητες, καθώς και να έρθουν σε επαφή με την φύση και την ομορφιά της, μακριά από κάθε είδους τεχνολογία, γεγονός που εκτός κατασκήνωσης δε συμβαίνει τόσο συχνά. Επομένως, με αυτά συνεπάγεται και η διατήρηση της φυσικής κατάστασης του παιδιού, καθώς ασχολείται καθημερινά με αθλήματα.

Επιπλέον, αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για κοινωνικοποίηση των παιδιών, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία ομαδικότητας μεταξύ των παιδιών και τους παρέχει μία ευκαιρία να δημιουργήσουν δεσμούς φιλίας. Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν με άλλα μέλη της ομάδας τους για να πετύχουν κοινούς στόχους. Αυτή η εμπειρία τα διδάσκει να αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας και μέσω αυτής γίνονται σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της συνεργατικής συμπεριφοράς και της επικοινωνιακής τους ικανότητας.

Ας μην παραλείψουμε, ότι χάρη στην κατασκήνωση, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν νέες δεξιότητες πέρα από το σχολικό περιβάλλον, τα διδάσκει να είναι πιο ανεξάρτητα και να αποκτήσουν ικανότητες όπως η οργάνωση, η προσωπική ευθύνη και η δημιουργικότητα. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, λοιπόν, τα παιδιά ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και η αυτή η εμπειρία που βιώνουν, τα βοηθάει να αναπτύξουν μία πιο θετική εικόνα για τον εαυτό τους και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους. Συνήθως, οι παιδαγωγοί και οι καθοδηγητές της κατασκήνωσης ενθαρρύνουν τα παιδιά να δοκιμάσουν νέες δραστηριότητες και να αντιμετωπίσουν τυχόν φόβους τους, γεγονός που επίσης, βοηθάει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης.

Ως εκ τούτου, η συμμετοχή των παιδιών σε κατασκηνώσεις αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες που χρειάζονται για τη διαχείριση διαφόρων καθημερινών θεμάτων και καθηκόντων. Οπότε, γι' αυτά και αρκετά άλλα, θα έλεγα σε όλους εμάς τους γονείς,  πως με τη σωστή έρευνα και συνεργασία με τα παιδιά μας, χαρίζουμε σε αυτά ένα νέο κόσμο εξερεύνησης και ανακάλυψης διαφόρων πτυχών του εαυτού τους, που έως τότε δε γνωρίζαμε, ούτε εμείς οι ίδιοι.