Είναι αποδεδειγμένο πως η άθληση έχει πολλά οφέλη τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία. 

Για αρκετούς λόγους, λοιπόν, είναι απαραίτητο η σωματική δραστηριότητα να ενσωματώνεται στη καθημερινότητα των παιδιών από αρκετά νεαρή ηλικία.



Ένα από τα κύρια οφέλη της άσκησης αποτελεί το γεγονός ότι βοηθά τα παιδιά να χτίσουν γερά οστά και μύες. Επιπλέον, τα βοηθά να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, καθώς και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων αργότερα στη ζωή τους. Ωστόσο, μπορεί να θεωρείτε πως δεν είναι αναγκαίο το παιδί σας να ασχολείται με κάποιο είδος άθλησης από τόσο μικρή ηλικία.

Στο σημείο αυτό, καλό είναι να αναφερθεί κι άλλος ένας λόγος σχετικά με αυτό.

Η άσκηση ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και οδηγεί ακόμη και σε καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, καθώς βελτιώνει τη προσοχή, τη μνήμη και τη μάθηση στα παιδιά.



Όλοι οι γονείς επιθυμούμε να είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα τα παιδιά μας. Η άθληση, λοιπόν ενισχύει και τη διάθεση, καθώς κατά τη διάρκειά της, ελευθερώνονται ενδορφίνες, οι οποίες μειώνουν κατά μεγάλο ποσοστό το άγχος και βελτιώνουν τη διάθεση των παιδιών μας.

Εξίσου σημαντικό να αναφερθεί, είναι πως η συμμετοχή είτε σε ομαδικά αθλήματα είτε σε διάφορες ομαδικές δραστηριότητες, ωθεί τα παιδιά στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και στη δημιουργία φιλιών.

Με το παραπάνω όφελος, ακολουθεί κι άλλο ένα, το οποίο είναι η βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης, ιδιαίτερα εάν αισθάνονται και μία αίσθηση ολοκλήρωσης από την κατάκτηση μιας νέας δεξιότητας ή δραστηριότητας.


Είναι εύκολο να παρατηρήσουμε πως όλα τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας είναι συνυφασμένα μεταξύ τους και το ένα συμπληρώνει το άλλο και αυτό βοηθά στη δημιουργία υγιεινών συνηθειών στα παιδιά, που ίσως διαρκέσουν μία ζωή.